Novice iz področja konoplje

Spoznajmo konopljo

Najprej je dobro spoznati gled konoplje od kod izvira in kakšen odnos ima človeštvo do te rastline. Seveda konoplja je rastlina, ki uspeva v vseh zemljepisnih širinah sveta. Torej je konoplja rastlina, ki za rast ne zahteva posebnih pogojev. O poimenovanju konoplje je kar nekaj zadreg, saj dobimo različno predstavo  za katero konopljo gre, če jo prav ne poimenujemo. Cannabis sativa.

Sinonimi so:  konoplja – kanabis- marihuana.

Izredno poučna na pol dokumentarna knjiga je  knjižno delo KONOPLJA KANABIS od pisatelja JACKA HERERja. On je uporabil na naslovnici drzno misel, da je to rastlina, ki bi lahko reševala planet. Seveda je odgovor pritrdilen, če imamo v mislih samo naš planet ne pa zaslužkarstva, saj  je ravno  kapital to obsodilo in so jo poimenovali celo »morilska zel«.

Borci za zaščito konoplje so se velikokrat znašli v zaporu.

Zgodovina konoplje je zanimiva in nekaj dejstev o kanabisu bi moral vedeti vsak , ki se pogovarja o marihuani.  Leta 1619 je bil sprejet prvi ameriški zakon o marihuani, le ta je kmetom nalagal naj posejejo to rastilino in naj opazujejo lastnosti le te. To so bili časi, ko so v Angliji tistim, ki so hoteli gojiti konopljo dodelili državljanstvo. Potreba po cannabisu je bila tolikšna, da so kmete kaznovali, če te rastline niso pridelovali.

Na Kitajski pismenki Ma je najstarejše ime za konopljo.Konoplja je imela tudi ime Dai-ma. Vse države so na veliko uporabljale konopljo za najraličnejše proizvode. Pomenjkanje je bilo prisotno vsepovsod. 200 let ,globoko v 20 stoletje je Amerika kar 80 % potreb po konoplji uvažala . Eno prvih papirnic, ki je uporabljala cannabis je ustanovil Benjamin Franklin, eden od očetov ameriške neodvisnosti. Izvlečki cannabisa so bili od leta 1842 do konca 19. Stoletja najpogosteje predpisani zdravilni preprati. Iz teh časov velike porabe za medicinske potrebe ni dokumentov, ki bi pričali o negativnih posledicah uporabe te rastline.

Prva znana tkanina izdela iz konoplje datira osem tisoč let pred našim štetjem. Do leta 1883 našega štetja je bila konoplja kanabis-marihuana najpogostejša kultura našega planeta. Konoplja se je uporabljal za več kot tisoč različnih izdelkov. Bila je glavni vir osnovnega jedilnega olja , beljakovin za živali in ljudi.

Marihuano so uporabljala skoraj vsa vertstva, saj marihuana spada med sedem najpogostejših substanc za vplivanje na razpoloženje, mišljenje in sprejemanje bolečine.

Leta 1942 je bila zaradi japonske ukopacije Filipinov pretrgana povazava z manilsko konopljo – abako in za reševanje potreb je bilo kmetom v Ameriki razdeljen čez 200 ton semena in poziv kmetom naj posejejo konopljo, čeprav so jo leta 1936 prav v Ameriki konopljo obsodili na smrt.

Listi in cvetni vršički marihuane so bili ( odvisno od kultur naroda ) prvo, drugo ali tretje napomembnejpše zdravilo  človeštva. Govorimo o uporabi  3.000 let naše zgodovine in sicer do prehoda v 20. Stoletje, ko je plastika pričela krojiti usodo sveta. Ko govorimo o konoplji , govorimo o obnovljivem viru.